• Miskolc ünnepe - Ferenc József 1907-ben e napon adományozott koronás címert Miskolcnak. A város 1992 óta ünnepli ezt az eseményt.

Magyarország nanonagyhatalom (index.hu)

Szeretem amikor olyanokról olvasok, amikre mi magyarok büszkék lehetünk. Pártállástól függetlenül.

Egy nanométer kereken egymilliárdszor rövidebb egy méternél, vagyis egymilliószor elférne a vonalzó 0 utáni első két csíkja között. (Abban az esetben, ha a vonalzón van milliméter skála.) Szóval kicsi. Hivatalosan a nanotechnológia az 1-100 nanométer méretű dolgokkal foglalkozik.

Ma már ott tartunk, hogy ebben a mérettartományban is tudunk alkotni. Tudunk írni atomok ide-oda pakolásával, ha van hozzá felszerelésünk, akkor ezt el is tudjuk olvasni, és ami a legszebb és legérdekesebb, hogy működő gépeket tudunk létrehozni. Persze nem a gőzgépre kell itt gondolni, hanem egyszerű feladatokat elvégző struktúrákra, mint a tranzisztor.

A tranzisztor egy olyan elektromos kütyü, ami nagyon fontos alkotóeleme például a számítógépek processzorainak. Egy processzor teljesítményét a benne működő tranzisztorok száma határozza meg. Minél kisebb területen minél több tranzisztort tudunk összezsúfolni annál nagyobb számítási teljesítményt kapunk. Persze ezek a számítások kettes számrendszerben történő egyszerű 1-0 számítások, de sok ilyen egyszerű számítás összekapcsolásából olyan komplex programok működése oldható meg, mint a lövöldözős játékok, a repülőgép-szimulátor, vagy akár atomrobbanások szimulálása.

1971-ben az Intel által készített első mikroprocesszoron 2300 ilyen tranzisztort zsúfoltak össze, és ezzel 108 kHz sebességet értek el. 1985-re a 386-os procikon már 275 000 tranzisztor volt, ma pedig az Intel Core i5 négymagos processzorán 774 millió van belőlük, és gigahertzben kell mérni a teljesítményét. Durva.

Na ezek a tranzisztorok már nanométerben készülnek, és itt kap fontos szerepet a nanotechnológia.

További alkalmazási területek egyébként a sportszerek gyártása, gyógyszeripar, biotechnológia, egyéb informatikai és elektronikai kütyük, szóval a lehetőségek határtalanok. A nano-szinten összerakott dolgok sokkal erősebbek és tartósabbak, mint az azonos anyagból hagyományos módszerekkel készített tárgyak, de nem is ragoznám tovább. Akit érdekelnek a technika újdonságai olvassa a cikket.

Akkor mit is nyertem? (index.hu)

Igazi TSZ elnökös összeesküvésről lehet olvasni az index egy mai vezércikkében. Küldöm mindenkinek aki szereti. Mivel félek a perektől mint a pestistől, nem nagyon akaródzik írni az ügyről, de ilyen konspirációt már kiagyalni sem kis pálya. Állítólag már megint a rászorulókat és az államot nyúlja le valami tepsiszájú merci-huszár vállalkozó, akinek annyi pénze van, hogy nem bírja ki ha nem szerezhet még mellé egy kicsit. Persze nem is Magyarországon lennénk, ha nem történne valami hasonló. Egyébként el sem tudom képzelni, hogy valaki így reggelente a tükörbe tudjon nézni.

Külön felhívnám mindenkinek a figyelmét, hogy amíg valakit a bíróság bűnösnek nem ítél, addig megilleti az ártatlanság vélelme. Nem állítom hogy a cikkben leírtak igazak, de történetnek mindenesetre érdekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepnewsda.blog.hu/api/trackback/id/tr684503593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása