Először is szeretnék bocsánatot kérni, bár nem vagyok benne biztos, hogy sokan háborodtak fel emiatt, de a tegnapi bejegyzés kimaradt. Így nem lett megemlítve a harmadik fagyosszentünk Bonifác sem. Mentségemre legyen mondva, hogy magánéleti problémáim nem adtak lehetőséget a blog folytatására. Remélem ilyen és ehhez hasonló esetek nem fordulnak elő.

Tehát először is nézzük, mit ír a kalendárium Május 15.-ről.

  • Állat- és Növényszeretet napja - A budapesti állatkertben 1994-ben rendezték először

Aztán jöjjön az egyetlen említésemre méltó cikk, amely azonnal előhozta belőlem az írókészségemet.

Benedek Tibort felháborította a génvizsgálat (index.hu)

Kulturált országokban kiröhögnék a hírt, és egyébként a kuruc.info-n terjedő bármilyen állításnak kb. annyi a valóságtartalma mint ősbükkösben az orchideának, vagy mint DNS-ben a zsidó-génnek.

Nézzük akkor a "hír" tudományos alapjait:

először is, hogy mik azok a markerek

A genetikai markerek olyan speciális gének vagy DNS szekvenciák, amelyek mindig egy adott kromoszómán egy meghatározott helyen fordulnak elő. Ezek a szekvenciák öröklődőek, így egy idő után egy zárt közösségen belül nagy valószínűséggel elterjednek. Az ilyen csoportokra jellemző markerek ismeretével bizonyos valószínűséggel meghatározhatjuk egy egy csoport mozgását a teljes populáción belül, és ennél is kisebb valószínűséggel megállapíthatjuk az egyes egyedekről, hogy részei -e az adott csoportnak.

Azonban ezek a markerek nem szükségszerűen fordulnak elő az adott csoport minden tagjában. Az egyes markerek előfordulása egy adott csoporton belül csak és kizárólag statisztikai módszerekkel kerül felmérésre. Vagyis lehet, ha vannak is a sémi származású emberekben a sémi népcsoportra jellemző markerek, azok nem fordulnak elő a teljes sémi populációban.

Más megközelítésből is marhaság a hír. Az emberi gének ugyanis sok dologért okolhatóak a szemszíntől a cisztás fibrózisig, de a vallás már igazán nem genetikai kérdés. Persze meg lehet állapítani, hogy egy ember melyik népcsoportból származik, és talán a sémi-eredetű markereket is ki lehet zárni, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy nincsenek zsidó vallásúak az őseink között.

Mondom ezt még akkor is, ha a zsidó-vallás szerint a zsidó-vér csak anyai ágon öröklődik. Ez azt jelenti, hogy csak a zsidó nőktől származó gyerek tekinthető zsidónak. Egy zsidó apától, de keresztény anyától született gyermek nem. Persze ezt a genetika nem tudja, mint ahogyan azt sem, hogy valaki 100%-ban sémi-mentes génekkel hogyan veszi fel a szabad akaratának köszönhetően az izraelita vallást.

Idézem a genetikus véleményét, amit az index legújabb a témában megjelent cikkében olvashatunk:

Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa hétfőn elmondta, hogy azt önmagában lehetséges vizsgálni, hogy egy genetikai marker valakinél előfordul vagy sem. Azt is, hogy ez a marker egy népcsoportban milyen gyakorisággal fordul elő. A marker populáció szintű gyakorisága vizsgálható, de a dolog visszafelé nem igaz. Vagyis abból, hogy valakinek hiányzik egy ilyen markere, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását. - magyarázta a kutató orvos.

Egyébként nem is az a baj, hogy ilyen híreket vannak a kuruc.info-n, hanem az, hogy ezt ma Magyarországon komolyan kell venni, és egy olimpikonnak kell emiatt magyarázkodnia.

A tudatlanság egyébként nem bűn. Az a bűn ha valaki ezt kihasználja a saját céljai érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepnewsda.blog.hu/api/trackback/id/tr144509079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása